Man ska ha husvagn.. 🎶

Irritation, förseningar, hungriga barn och stressade föräldrar.. Första semesterdagen och punktering på husvagnen. 

Hemester på västkusten

I fjol blev det väldigt populärt med husvagnar och husbilar. Hemester var det som stod i många semester kalendrar och likaså är det förmodligen iår. Våra uppdrag på husvagnar/husbilar ökade och det var ett många kunder som hade samma haveri, nämligen punktering.. torrsprickor i däcken, hög last/felaktigt lufttryck, interna skador i coden, tryck skada på slitbana.. Dessa kan orsaka t.ex. däckexplosion, slitbanan separerar eller en vanlig pys punka och med det blir det ett avbrott och förseningar på semstern. 

Gråtande barn i bilen

Telefonen ringer! Det är en man, jag hör direkt att han är stressad och lite smått irriterad på rösten
- däcket har exploderat på E6an, på min husvagn. 

Jag tar lite närmare uppgifter och hör undertiden gråtande barn i bakgrunden och pappan blev ännu stressigare. Förstårligt! Jag och TMA-bilen var där på 20 minuter. En fullpackad bil, hela familjen med och första dagen på semestern.. Det är inte de man vill den ska börja när man äntligen är ledig och ska iväg. Jag hade med mig ett reservdäck på fälg som vi har till husvagnar/släpkärror, bytte det och familjen kunde själva köra till en däck firma och få sig ett nytt och rätt däck till sin husvagn och sedan fortsätta sin semester tripp. 

Kontrollera

Däcken 

- Mönsterdjup. Precis som en bil ska de vara minst 1,6mm men för bäst prestanda skall mösterdjupet vara över 3.0mm                                   

-  Torrsprickor. Det kan bli pga. uttorkning av sol och vind.
- Höglast/felaktigt lufttryck, med ökad lastvik i husvagnen är det viktigt att de är rätt däcktryck.

- Tryckskada på slitbanan. Vid parkering längre tid kan däcken deformeras lite, hissa upp husvagnen och använd pallbockar eller däckplatta för att ge jämnare tryck på däcket.

Bromsarna 

Gör lite provbromsningar i lågfart, efter vintervila kan bromsarna sätta sig och kärva.

Kontrollera också så påskjutsbromsen inte fastnar. 

Kopplingen

Se till så Kulhandsken sitter fast, är välsmord och oskadd.

 

Lasta så mycket som får plats?

Det är viktigt att fördela vikten och lasten jämt i vagen men hur mycket får du lasta? Är det godkänt med ditt körkort? Lastar till de blir fullt?

Både bilen och husvagnen har en egen högsta tilllåtna lastvikt som inte får överskridas och då får inte heller totalvikten överskrida 3500kg på hela ekipaget om man har B-behörighet.  Gå in på Släpvagnskalkylatorn och gör en beräkning och få fram hur mycket du får lasta och dra med dina fordon. 

 

Vägassistans dygnet runt

Ring oss dygnet runt och vi hjälper dig med ditt fordon, husvagn, bil, husbil, lastbil, buss mm.. Ladda ner digitalt visitkort i mobilen   och var förberädd ifall du skulle behöva våran hjälp!

 

Trevlig Semester! :D

0
Feed